• 23.03.2017, 12:00

4 tips til alle tapre menn som går gjennom graviditeten.


11.08.2015.  

 

Jeg er nå gravid i uke 37 med tvillinger. Det er dødstungt. Jeg er dødslei og kommer ofte inn i problematiske situasjoner med min kjære som pleier å være bare min feil. Så, her er noen tips for alle de bedre halvdelene der ute. 

 

 

1. Vær bedre enn vi fortjener.

Vi kan fort bli sinte og lei oss, kanskje skylder vi til og med på deg uten grunn. Dersom vi spyr ut noe ufint til deg prøv så godt du kan å ikke ta det personlig. Vi kommer til å skamme oss uansett, og når vi tenker tilbake på det og husker at alt du likevel gjorde var å være god vil vi prøve så godt vi kan å være like god som deg. Med klump i halsen så klart. Her er et bilde av en sur kvinne i 20 årene to mnd før termin, hun har fått is av mannen sin og er fortsatt like sur. Jeg kjenner ikke henne.


 

2. Hold rundt oss når vi gråter.

Klart du går lei, vi skjønner jo det. Enkelte dager kan man jo ha flere sammenbrudd enn man klarer å smile, og for utrolig teite grunner - det er tomt for jordbær, du gikk forbi på en upassende måte eller så ut som om du var irritert (lurer på hvorfor), vi tenkte på noe trist som den gangen vi hadde kjøpt is også mistet vi den på bakken og så tråkket vi i den og den nye skoen ble merket for livet og - du skjønner. Selv om det er en daglig affære og du egentlig vil himle med øynene, bare hold rundt oss og så kan du himle alt du vil så lenge vi ikke ser deg. Små ting virker plutselig så store og skumle. 

 

3. Du kan sette tonen for hvor bra vi føler oss utseendemessig. 

Kroppen forandrer seg, mage og bryst blir ofte større enn de var før, men det blir kanskje også lår og armer, fingrer, ansikt og ben. Ikke pek på det, det gjør vi selv. Og når den tid kommer så gjør vi bare det for vi føler oss litt som en stor usikker-muligens-vaggende-blubb. 
Komplimenter om utseende hjelper her, men det kan være farlig likevel; "Du kler så godt å være stor" kommer mest sannsynlig til å føre til "Så du syntes jeg er feit!?!?" og den samtalen vil du ikke ta. Prøv "Du kler så godt å være gravid og du kommer til å bli en fantastisk mor". Eller distraksjoner: "Det er så underlig å tenke på hvor hardt kroppen din faktisk jobber nå på å tilpasse seg et lite barn når du ser så vakker ut, du ser ut som om du har all energien i verden, men du må huske på å ta det rolig og lytte til kroppen din, sett deg her så skal jeg gi deg en massasje, vakreste jenta mi". 
Beste kombinasjon er garantert kompliment etterfulgt av distraksjon!!! "Du står sånn på og er så god, kom så drar vi til Romania!!" funket fint det. 
 


(PS, vil du bruke "la oss dra til ..." som distraksjon pass på at halvdelen ikke er kommet for langt i svangerskapet til å dra til ... da)

 

4. Dra oss med på shopping.

Noen kan gå med sine vanlige klær gjennom hele svangerskapet, men noen har ikke en sjanse. Noen syntes det er greit, noen syntes det er pyton og det kan være fort gjort å prøve å skvise seg inn i noe som egentlig er for lite og så henger magen ut under genseren og så.. ja, du skjønner. Det kan som sagt ovenfor være en kilde til litt lunken stemning, så, dra oss med på shopping. Vi gjør det ikke selv for tanken på å kjøpe noe som bare passer i en viss periode føles som bortkastede penger. Spesielt med en  baby på vei. Men du kan få oss med på det.
IKKE si dette til den gravide kjæresten din men... mellom bare oss to... det er ikke alle som er klare for å legge bort gravid-klærne bare fordi at babyen er kommet.. Og den nedturen er såå kjip, så dra oss med ut på shopping. Bare gjør det. Her er et bilde av meg der jeg ser ganske "klar" ut, hvis du skjønner hva jeg mener, men dette bilde er tatt en og en halv mnd før guttene kom. Jeg tviholdt på mine egne klær men her er det jo rett før kjolen sprekker. Eller er på vei opp framme med såpass raskt tempo at det ikke lenger kan kalles kjole. Det var veldig fint å bli dratt med ut på shopping.

 

 

Lese mer?

Siden vi allerede går gjennom tips her så kan vi ta en innblikk i hva det verste med å være mamma er.

Eller vi kan ta en kjapp introduksjon til småbarnslivet.

 

 

#graviditet #tips #menn #pappatobe #gravid #tvillinger #mammablogg 

  • 21.03.2017, 11:20

Trusler med pusekattstemme


"Mamma! Se hvor koselig vi har det nå!" roper Lilly fra soverommet mitt. 

 

Jeg kommer inn og ser hvor koselig de har det, alle fire. Her har vi jenta som hopper i senga med et kjempe stort smil, gutten som surfer på nett på telefonen til faren sin med et konsentrert blikk, gutten som blidt hopper, eller rettere sagt, kaster seg rundt i senga, og faren til alle tre med et blikk som sier at han egentlig bare vil sove, hehe.

 

Jeg må le litt og sier:

"Ja, nå hadde dere det koselig alle sammen!"

 

Jeg setter meg i senga og er klar for å ha det koselig selv, da snur Storesøster seg rundt, ser på meg, og sier:

"Mamma, det er litt for mange i senga... Det ble så vanskelig å hoppe nå..."Det er tydelig i blikket hennes at hun helst vil at jeg skal gjøre noe annet et annet sted. Jeg går inn på kjøkkenet og hører:

"Se Pappa!! Hvor koselig vi har det!!"

 

Hopp. Hopp. Hopp.

Ingen Pappa respons.

Hopp. Hopp.

 

Hoppingen stopper. Så hører jeg Lilly si, med sin søteste pusekattstemme:

"Våkn opp, for jeg skal hoppe, eller så hopper jeg på deg..."

  

#småbarn #småbarnsliv #mammablogg #familie #hverdag #fireåring #barn #hopp #lol

  • 20.03.2017, 14:41

Middag til under 100 kr for 5 stk.


Det er ingen hemmelighet at til flere man blir i hus desto større blir matbudsjettet hver mnd. Det var en stund tilbake at 1500 i mnd kun gikk til morsmelkersatning og babygrøt(!!) men nå spiser guttene det samme som vi gjør og plutselig holder det ikke med en kjøttdeig til middagen lenger hehe, likevel spiser ingen av barna like mye som en voksen ville gjort.

Her om dagen laget jeg en sunn middag til hele familien for kun 70 kr med rester nok til middag dagen etterpå og så tenkte jeg å dele oppskriften med dere!

 

 

But first... må jeg dele denne statusen min på facebook for syv år siden. Haha. 

Anyway. Et av mine beste "thrifty living" tips er å gå i 50% disken i butikken hvor du handler og se hva utvalg de har der. Det er her de legger alt av ferskvarer som går ut på dato samme dag eller dagen etter. Når jeg handlet kom jeg over en hel kylling til halv pris, altså 40 kr, så den ble med hjem. Hele middagen kostet til sammen ca 70 kroner, og det er ikke ille for en hel familie på fem personer.

 


Kylling 40 kr, løk 5 kr, gulrøtter 10kr, sopp 10 kr, brokkoli 6 kr.

Jeg var litt usikker på hvordan det ville gå for jeg har aldri stekt en hel kylling før men den ble kjempe saftig og god! Etter tips søk på nettet er dette det jeg gjorde:

1. Sette ovnen på varmluftsfunksjonen og 150 grader celcius. 

2. Skyll kyllingen.

3. Smør den inn med smør og krydder (jeg brukte salt, pepper, sitronpepper, hvitløkpulver, dill - du bruker det du vil).

4. Smør ovnspannen med smør og fyll med 1.25 dl vann.

5. Sett kyllingen inn i ovnen og dekk over med aluminiumsfolie (for å få en saftig kylling). 

6. Stek ved 150 grader i 1 t 45 min, ta deretter av folien og stek til den blir gyllen brun, dette tok ca 15 minutter. 

  

Grønnsaker: 

250 g sopp
1 bukett brokkoli + stilken
300 g frosne babygulrøtter
1 stor løk

Skjær opp alt i passe biter, stek sammen i stekepanne.
 

 

Saus:

1,5 dl sjy i fra kyllingen (tøm alt oppi et målebeger og tøm ut det gule topplaget (fettet))
1 dl melk
1 pakke toro bearnaisesaus (du kan også bruke smør og hvetemel og det krydderet du vil ha)

 

 

Midt i all matlagingen våknet Dexter fra luren sin og dirigerte penslingen min av kyllingen i mens han spiste epler. Det er så fint med så god hjelp <3Når vi snakker om god hjelp, her fikk jeg veldig god hjelp av to karer til å "rydde".

 

 

#middag #billig #tips #kylling #grønnsaker #familie #sunt #sunn #mat #småbarn #budsjett #studentmat #middagtil100kr #100kr #middagunder100lappen #oppskrift

  • 18.03.2017, 09:12

Er det farlig å fortsette?


Etter jeg fikk tvillingene var den første handleturen min med de alene også min og deres første trilletur. Vi hadde gått tom for bleier, mannen min var på jobb, og Lilly i barnehagen. Jeg bor gåavstand til butikken, men med TO nyfødte med uforutsigbart stinkbombesystem og et sirenesystem jeg ennå ikke hadde lært meg å tolke fristet dette lite. For ikke å snakke om meg selv, et totalt krisevrak med like uforutsigbart sirenesystem skulle uforutsette situasjoner på butikkferden oppstå. Nei, dette fristet lite, men det måtte gjøres, vi kunne ikke være tom for bleier!! Jeg veide opp det verste scenario i hver setting og målte: 

 

tre mulige det-ene-verre-enn-det-andre offentlige utbrudd på butikken

VS

bleielekkajse + såre stumper + gråting fra alle tre + vondt lukt

 

Ok så, her blir det tydeligvis emosjonelle utbrudd uansett hva vi gjør, men den hyggeligste utgaven av å ha et emosjonelt utbrudd skjer alltid i ren bleie. Det er i hvert fall fint vær ute, kanskje dette blir koselig. Vi må ha bleier. Jeg setter ut vogna og ser at solen har forsvunnet og at himmelen er fylt med mørke skyer. Jaja, dette er jo en veldig kjapp tur, maks. 20 minutter tilsammen, dette går fint.
Jeg putter guttene i vognen og triller av gårde, det begynner å regne men jeg har bestemt meg. Vi skal på butikken. Vi må ha bleier. Dette går fint. Jeg triller ned veien og går med raske steg. Det begynner å tordne. Men jeg har bestemt meg!!!! Vi skal på butikken!!! Vi MÅ ha bleier!!! DET GÅR FINT!!!!! Jeg triller videre i full galopp med hjertet i halsen. Burde vi snu?? Er det for sent å snu?? Er det farlig å fortsette?!?! Et ganglangs, emosjonelt, offentlig utbrudd bobler på full kok inni meg. 

Vi når butikken helskinnet alle tre. Boblingen roer seg, men trusselen om et utbrudd er der ennå. Det er ennå mange mulige farer. For lang kø, glemt lommebok hjemme, tomt for bleier, offentlig slagsmål mellom meg og en annen nybakt tvillingmamma om den siste bleiepakken, babygråt. Ok, ok, ok. Vi har kommet så langt, la oss ikke miste håpet, dette går fint. Jeg finner fram den riktige størrelsen av bleier og går til kassa. Det er verken kø eller lommebokmangel. Det bobler forsiktig. Jeg hvisker hei til kassedamen og er lei meg for at jeg ikke orker å smile eller si noe mer hyggelig til henne, tar bleiepakken og triller ut av butikken. Kikker opp i vognen til to små sovende skatter, kikker opp på himmelen, det er blitt sol.
 
Jeg puster ut og triller med rolig tempo hjem. Dette gikk bra.

 

#tvillinger #nyfødt #baby #mamma #mammablogg #hverdag #trilletur #bleier #utbrudd #historie #haha

  • 16.03.2017, 20:04

03.12.2016


Det nærmer seg leggetid og Storesøster bygger lego, hun har bygd en baby dukke og jeg er mektig imponert over henne som har bygd den helt selv. Jeg sier til henne at nå må hun avslutte leken og rydde opp, så skal vi gå og spise kveldsmat.

  

"Mamma jeg tørr ikke rydde legoen selv jeg....." sier Storesøster i et tappert forsøk på å unnslippe ryddingen.

"Å nei, men da kan jeg hjelpe deg" sier jeg med et smil og begynner å rydde opp.

Storesøster ser kritisk på meg før hun bryter ut: "Årh, Mamma! Du må ikke si sånn! Sånn sier ikke fine jenter!"

Jeg burde tydeligvis vite bedre.

"Å nei, hva sier de da?" spør jeg så uskyldig jeg klarer. 

"Jeg skal hjelpe deg snart" sier hun.

"Åjaaa. Da skal jeg hjelpe deg snart" sier jeg og vektlegger ordene akkurat som hun gjorde for at det ikke skal bli feil igjen.

  

Storesøster smiler lurt, jeg smiler tilbake og ser meg om etter mer lego. Det viser seg at i mens denne samtalen har pågått har jeg ryddet alt sammen. Helt selv.

"Et tappert forsøk". Et vellykket forsøk.

#barn #rydding #hverdag #blogg #personlig #familie #småbarn #mamma #mammablogg #lego #luring

  • 15.03.2017, 19:56

Restavfall, hjerter og stikkord


 

"Har du vært på do nå?" spør jeg en jente som tusler inn i stua med et blikk som sier meg at hun er helt i sin egen verden.

"Jeg fant et hjerte" Lilly stirrer på det rosa hjertet som hun har fått av naboen.

"Har du vært på do nå?" Jeg gjentar meg og prøver å ikke le, for her tror jeg ikke at det går an å høre noen ting jeg sier.

"I hate you, I call you, I love you, what" synger hun til veggen bak meg, det er hennes egen covermix av Taylor Swift sin "We Are Never Getting Back Together". Hun snur på hælen, tusler inn på badet og synger litt videre der.  

Er det mulig å være så fabulous <3 <3 <3
Her er det rolige dager for tiden, jeg har ikke følt meg helt 100% og det har ikke guttene heller. I dag har stikkordene vært kos, bananer, bleieskift, kos, ligge rolig i sofaen, litt lek, mye sang og mer kos. Det er lenge siden jeg har hatt mannen hjemme etter tre, og det er veldig godt, spesielt nå.

I morgen skal det overflødige restavfallet vårt tømmes og jeg gleder meg sånn. For å si det slik, du vet du har blitt voksen når du ser fram til at restavfallet skal tømmes, haha. Nå venter en ny episode Designated Survivor på Netflix, ååå, jeg er så hekta på denne serien!
 
#hverdag #mammablogg #barn #personlig #blogg #mamma #livet 

  • 14.03.2017, 06:45

Du vet du er småbarnsmor når...


Det har vært en intens mateøkt når du må skifte sokker etterpå. To ganger. En gang etter du har matet barna og en gang til etter at du har ryddet opp.


 

Når du går i oppover bakke med to sovende gutter i vogn, sliten som bare det, og plutselig begynner arbeidere, 3 meter fra deg, å sette på noe øredøvende maskineri (a la vinkelsliper) og plutselig løper du avgårde med vogna så fort du bare kan opp bakken for å komme lengst mulig bort i fra lyden for at guttene ikke skal våkne. 

Når det er helt stille, og du blir lurt i fem sekunder til å tenke at nå var det harmonisk og rolig og - vent litt. Hvorfor er det stille? Hva gjør de, hvor er de???
  

Når du kommer inn i rommet, etter guttene har hatt lur, og ansiktene deres lyser opp og med de største smilene sier de "jajajajaja"


 

Når en av de vanlige lydene som kommer fra huset ditt er hyl av alle slag:
 

 


Når du først har tid til å gjøre noe spesielt sammen, bare du og kjæresten, så er dette alt som orkes:
 


 
 

Mer? 

Les om denne intense utfordringen jeg ble utsatt for her om dagen og se om du hadde klart den.

Enda mer? 

Et typisk hverdagsglimt.

 

#småbarn #mamma #mammablogg #hverdag #liste #familie #barn #tvillinger #haha #småbarnsmor 

  • 12.03.2017, 11:02

Dagen derpå


Jeg våkner på sofaen fullt påkledd, med vondt i hodet og jeg er omringet av sjokoladepapir. Det er tydelig at ting gikk vilt for seg i går kveld. Jeg husker ikke så mye, jeg er så trøtt. Jeg ser nedover mot beina mine, som nå er dekket omtenksomt med et teppe og detaljene kommer sakte tilbake til meg, i går må jeg ha blitt vekket minst tre ganger av at noen klyper meg forsiktig og kiler meg på føttene. Lilly. Jeg kikker bort til siden, hun ligger ikke ved siden av meg. Hvor ble hun av? Kanskje hun fant et afterparty, tenker jeg og ser for meg at hun dekket på bordet med chipsrester til alle bamsene sine inni på rommet sitt. Å nei, det stemmer, jeg stod opp og la henne når filmen var ferdig. Jeg prøvde tappert å stå i mot trøttheten til mannen kom hjem kl ni, men klarte det ikke. Det var beyond me. 

Så slår det meg, at det er sikkert mange som har våknet med vondt i hodet i dag, sikkert på sofaen også, helt fullt påkledd. Men kanskje ikke så mange som hadde en såpass intens kinokveld med fireåringen sin at de ikke klarte å holde ut? 

 

Her er litt snaps i fra tidligere i går tatt av fotografen selv: 

"eg tok bilde av magen din mamma hehehehehehehehe"

 

#lørdag #kos #familie #barn #mammablogg #mamma

  • 10.03.2017, 10:34

Hverdag!


Jeg våkner 05:50 og veier det å strikke i en time opp mot å sove en time til før ungene våkner. I går kveld våknet jeg opp en time etter jeg la meg og trøstet en illsint Dexter så godt jeg kunne, så jeg er litt trøtt. Men det må jo strikkes skal det bli ferdig. Strikking er min nye lidenskaplige hobby, jeg har alltid tenkt at det er ... nei, egentlig så har jeg aldri ofret strikking en tanke, men nå tenker jeg på det hele tiden, prosjektlista er lang og i drømmene mine møter jeg stadig nye strikke utfordringer. Det er blitt så intenst. SÅ INTENST. Men så ble det soving likevel da, i mitt tilfelle er en trøtt mor en sur mor:Jeg våkner igjen av de to flittige guttenes morgen møte, de er fullt i gang med å planlegge dagen sammen. Klokka er snart sju og det er bare til å stå opp og bli med på møtet, kle på alle, skifte bleier, flette hår, følge på do, og lage frokost til alle sammen. I dag er det en spennende dag med smøremat i barnehagen og en Pappa som kommer hjem for uka senere i kveld, og leting etter en stor seng som har forsvunnet under en haug med klær som skal sorteres og brettes, leggest bort eller inn i skapet. Lilly og guttene syntes jo dette var et flott syn, "Mamma, har du laget telt i senga til deg og Pappa?!!??! Dette, er, helt, fanTASTISK!!!!!!" jublet hun. Det er mest et fjell, egentlig. Jeg har sovet på sofaen nå helt siden jeg begynte skap ryddingen for tre dager siden, og i dag må prosjektet avsluttes, på den ene måten eller den andre...

Det er det vanlige ved frokosten, guttene tar en drink - haha det var ikke det jeg skulle skrive! De er litt små til sånt, vet du. Jeg prøver på nytt: guttene tar et bit av skiven og kaster resten på gulvet, det er det vanlige, og så plukker jeg den opp og returnerer den til dens rettmessig eier. Det er egentlig ganske fint, guttene gir meg sååå mange sjanser, i løpet av bare en frokost, til å ta så mange knebøy jeg orker. Takk. Tusen takk.Etter barnehagelevering er det en svipptur hjemom for å sette på en maskin med klær og så drar guttene og jeg videre på butikken for å kjøpe våre must-have-items som vi er nesten og helt tomme for: bananer og melk er prioritet nummer en, det er helt super krise å ikke ha dette, så smør, det er også ganske krise, og så det ikke-obligatorisk-men-hyggelig å ha: minihamburgerbrød og kyllingkjøttdeig, og så det som ble impulskjøp, på butikken er det alltid noe som blir impulskjøpt; ferdig pizzadeig. På butikken sitter guttene i hver sin handlevogn og jeg syntes det er det søteste i verden, jeg er biased til 1000, men altså: 

Det er en fint bilde som gir en illusjon om hvor harmonisk en handletur er, men ikke la deg lure, det ender alltid opp med en Liam som grynter av misnøye i det han plasseres inn i bilen igjen og så en Dexter som vræler, sparker og bruker hele kroppen så godt han kan til å komme seg unna stålgrepet til 'a mor. Og så samme leksa, i det jeg tar de ut av bilen og inn i huset. Spesial takk til Dexter som gir meg så mange muligheter, hver handletur, til å bli et sterkere og svettere eksemplar av meg selv.

 

Tusen takk <3<3<3<3

 
#hverdag #mammablogg #tvillinger #småbarn #fredag #shopping #godmorgen #morgen #barn #familie

  • 08.03.2017, 21:46

08.03.2017


 
Det er kvinnedagen og det mest fantastiske skjer; 4 åringen min Lilly sitter i badekaret sitt og synger til seg selv.
Den samme setningen igjen og igjen. 

"I'm strong, proud, and beautiful!"
Jeg er inne på kjøkkenet og smiler/smelter. Jeg føler hennes lykke og tro på seg selv skinne helt fra badet og inn på kjøkkenet til meg. Det smitter, og plutselig føler jeg meg sterk og vakker og lykkelig også der jeg går med mitt fabulous bed-head hår til alle kanter og min 1.5 uke gamle ikke-så-lenger-lekker neglelakk. 


Tenk på den innvirkningen du kan ha på andre bare ved å være positiv ovenfor deg selv <3

Jeg tror det er der det hele begynner.

Hvis du snakker nedlatende om eller til noen andre, mann eller kvinne, tror jeg det er fordi du har en form for usikkerhet i deg som vekkes av noe i den andre personen som du ser som en slags trussel eller ubehagelighet. Hvis det går an å skjønne.
Og der tror jeg det er lurt å begynne.

Gratulerer med dagen alle kvinner! 

 

#strong #proud #beautiful

Chewing Pearls

Blid og glad trebarnsmor med kronisk skrivekløe. Eller noe sånt. Hei! Kontakt meg på ida_andrei@yahoo.com.

Search

Bloggdesign

hits